Turkiet 0-3 Portugal – Bernardo Silva och Bruno Fernandes på mål när de forna mästarna når åttondelsfinal i Euro 2024

Portugal sopade undan Turkiet för att boka sin plats i åttondelsfinalen i Euro 2024 med hjälp av en 3-0-seger i Dortmund. Bernardo Silva gav 2016 års mästare ledningen innan ett självmål av Billiga Turkiet Fotbollströjor Samet Akaydin gjorde att det stod två mål före paus. Ytterligare en försvarsmiss gjorde att en osjälvisk Cristiano Ronaldo kunde spela fram Bruno Fernandes till det tredje målet och Roberto Martinez mannar gick vidare med en match mindre spelad.

Portugal tog sig till åttondelsfinal i Euro 2024 som vinnare av grupp F med en dominant 3-0-seger över ett plågat och torterat Turkiet på BVB Stadion Dortmund.
De imponerande vinnarna av Euro 2016 tog välförtjänt ledningen när Manchester City-mittfältaren Skräddarsydda Arda Güler Fotbollströjor Bernardo Silva gjorde sitt första mål i ett europeiskt mästerskap när han dunkade ett avböjt inlägg från Nuno Mendes bakom målvakten Altay Bayindir från 10 meter i den 21:a minuten.

En lovande dag blev värre för Vincenzo Montellas Turkiet sju minuter senare när Bayindir kom ut ur sitt mål för att ta emot en enkel passning från Samet Akaydin bara för att hans försvarare helt i onödan skulle vända bollen i eget mål utan att titta när bakåtpassningen hamnade långt över linjen innan hans lagkamrater kunde rensa.

Matchen var redan avgjord i det skedet, men det självskadebeteende turkiska försvaret öppnades upp igen i den 55:e minuten när Cristiano Ronaldo överlistade offsidefällan och spelade fram Bruno Fernandes som kunde stöta in trean i mål och fullborda motståndarnas mardrömsdag.

Roberto Martinez manskap är vidare till åttondelsfinal med en match tillgodo innan de möter Georgien på onsdag kväll medan Turkiet behöver minst en poäng mot Tjeckien för att säkra avancemanget till åttondelsfinal.

Diskussionspunkt: Portugal med på Euro 2024-festen
Mycket har gjorts av värdnationen Tyskland och Spaniens prestation när de uttryckte sig med äkta kvalitet och tempo, Turkiet Fotbollströjor herrar men det här var kvällen då Portugal visade att de också har klassen för att göra en riktig push för titeln.
Efter att ha erövrat Europa 2016 vet Portugal hur man får jobbet gjort i den här tävlingen och har också fördelen av att kunna vila nyckelspelare i sin sista grupp F-match mot Georgien innan trycket ökar i utslagsfasen.

Med den livliga Manchester City-playmakern Bernardo Silva mycket framträdande mot Turkiet finns det en underbar känsla av självuttryck hos Portugal som kommer att göra dem svåra att rubba.

Matchens lirare: Pepe (Portugal)
41 är det nya 31 för mittbackar när man tittar på den organisation, läsning av spelet och timing av tacklingen som Portos mittback ger till spelet. En enastående insats i backlinjen för Roberto Martinez lag som ledde till stående ovationer för den tidigare Real Madrid-spelaren från det stora turkiska stödet. Det var välförtjänt eftersom han ersattes i slutet av matchen av Antonio Silva.

Spelarnas betyg
Turkiet: Bayindir 6, Celik 5, Akaydin 5, Bardakci 5, Kadioglu 5, Calhanoglu 5, Ayhan 5, Kokcu 5, Akturkoglu 5, Akgun 5, Yilmaz 5 Reserv: Demiral 6, Yazici 6, Yüksek 6, Yildiz 6, Güler 5

Portugal: Diogo Costa 7, Diaz 7, Pepe 9, Mendes 8, Palhinha 7, Vitinha 7, Fernandes 8, Cancelo 8, Bernardo Silva 9, Ronaldo 8, Leao 7 Avbytare: Antonio Silva 7, Semedo 7, Rúben Neves 7, João Neves 7, Neto 7
Matchens höjdpunkter

7′ GLÄDJANDE CHANS FÖR TURKIET ATT TA LEDNINGEN Att de inte har gjort mål i det anfallet är ett mindre mirakel när Kerem Aktürkoglu kommer in vid den bakre stolpen, men på något sätt inte kan ansluta från fyra meter ut. Släppte i det avgörande ögonblicket från Yunus Akgün’s kors. Portgual har tur som överlever det när de frenetiskt hackar bort bollen.

21′ MÅL! (SILVA) PORTUGAL 1-0 TURKIET Härligt avslut från Bernardo Silva när han slår ett avböjt inlägg i mål från 10 meter efter att bollen kommit till honom via Nuno Mendes löpning och passning. Härligt uppspel av Leao också. Portugal har ledningen.

28′ MÅL! (AKAYDI OG) PORTUGAL 2-0 TURKIET Katastrof för Turkiet som bjuder Portugal på ett andra mål på en tallrik. Samet Akaydin ser inte ut att springa tillbaka och slår bollen förbi sin målvakt när Bayindir kom ut. Han hinner inte tillbaka i tid för att rädda situationen, och bollen är över linjen. Det är ett fruktansvärt ögonblick. Vintage Tröjor 2-0 till Portugal.

56′ MÅL! (FERNANDES) PORTUGAL 3-0 TURKIET Och det är verkligen spel, set och match när Turkiets försvar rivs upp av en hoppfull boll bakifrån och Ronaldo, väl onside, sätter enkelt Bruno Fernandes att knacka bollen i mål. Turkiet överallt spelar Portugal onside. Fler fruktansvärda ögonblick.

72′ NETO FÖRSÖKER HITTA RONALDO Ronaldo har precis tagit en snabb selfie med ett ungt fan som invaderar planen, men springer ifrån flera säkerhetsvakter. Neto försöker hitta den store mannen med ett inlägg, men Bardakci gör rensningsarbetet.